Piškoti s čokokoščki oz. chocolate chip cookies. Piškotna klasika iz kokosove moke.
Za 12-16 piškotov potrebujemo:
- 50 g stopljenega masla ali kokosove maščobe ali kokosovega olja (ali poljubne kombinacije)
- 25-50 g čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade (z vsaj 70% deležem kakava)
- 20 g kokosovega sladkorja (lahko tudi manj)
- vanilija v prahu
- 1/4 žličke sode bikarbone
- mini ščepec soli
- 1 jajce
- 35 g kokosove moke
- 4 žlice mandljeve moke
Postopek:
- Pečico segrejemo na 180 °C, večji pekač obložimo s peki papirjem.
- Jajce penasto vmešamo s kokosovim sladkorjem, soljo in vanilijo. Nato dodamo stopljeno maščobo.
- V drugi posodi zmešamo kokosovo in mandljevo moko ter sodo.
- Suhe sestavine primešamo mokrim, na koncu dodamo še čokolado.
- Testo za piškote je zelo mokro, vendar mora odstopati od posode – če ne dodamo še kakšno žličko kokosove moke.
- Z dvema žličkama naredimo majhne kupčke, ki jih na peki papirju s prsti oblikujemo v piškote.
- Pečemo 7-10 min (odvisno od pečice) – piškoti so pečeni, ko na spodnjem robu postanejo rjavi.
- Ko se ohladijo, jih zložimo na krožnik . Ker so nekoliko vlažni, bodo na krožniku na sobni temperaturi počakali 3-4 dni.
Opombe:
- Namesto mandljeve moke lahko dodamo kokosove kosmiče ali pa mlete lešnike.
- Čokoladne kapljice lahko naredimo tudi sami. Na večji pladenj (ki ga še lahko spravimo v naš hladilnik) položimo peki papir. 50 g čokolade stalimo in zlijemo v plastično vrečko (najlažje tako, da rob vrečke nekajkrat zavihamo, vrečko pa postavimo v manjšo skodelico). Iz vrečke izstisnemo odvečen zrak in odrežemo majhen (ampak res miniaturen) kos vogala. Na peki papir naredimo kapljice. Za pol ure jih postavimo v hladilnik, da se dobro strdijo, nato pa jih s peki papirja postrgamo z robom noža ali lopatko. Če se nam s tem ne da ukvarjati, čokolado samo nasekljamo na koščke.